Veelgestelde vragen

Lekkernassûh

Wat is Lekkernassûh?

Lekkernassûh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samenwerkt met de visie van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. De belangrijkste activiteit is de wekelijkse versmarkt van 16:00 tot 19:00 uur in De Gymzaal aan de Witte de Withstraat, en van 12:00 tot 14:00 uur op basisschool Wonnebald aan de Mozartlaan 189, in de wijk Waldeck. Daar worden pakketten met lokale, biologische groenten verkocht.

Wat kost het om deel te nemen?

Aanmelden is gratis. De groentenpakketten kosten € 12,50 of 1,25 uur als Timebank.cc lid.

Hoe kan ik lid worden?

Lees eerst de introductiepagina even door en ga daarna naar het registratieformulier.

Zitten jullie ook in andere steden?

Nee, Lekkernassûh is een echt Haags initiatief. Maar in steeds meer andere steden kun je vergelijkbare initiatieven vinden! Naast de populaire, commerciëlere boodschappenboxen zijn er ook andere coöperatieve groepen actief. Zoek dan eens met termen als ‘voedsel coöperatief’ of ‘VoKo … (jouw plaats)’.

Inhoud van het pakket

Hoe groot / zwaar is het pakket? Hoeveel groenten bevat het?

Het pakket bevat ten minste 7 verschillende groenten. We kunnen geen gewicht aangeven aangezien zomerse groenten veelal lichter zijn dan winterse.

Wat voor soort groenten zijn het?

– De groenten zijn zo veel mogelijk van het seizoen, (zodat er zo min mogelijk energie nodig is voor de teelt en naderhand voor de koeling).
– De groenten zijn biologisch.
– De groenten komen zo dicht mogelijk uit de buurt van Den Haag. Af en toe maken we een uitzondering voor bijv. spruiten uit Zeeland of bataat uit Limburg in het pakket te doen. We gaan echter nooit de grens over!
– En het zijn groenten zonder verpakkingsmateriaal. Vergeet dus niet om zelf een tas mee te nemen!

Zit er ook fruit bij?

Ja, soms wel! Appels of frambozen bijvoorbeeld.

Zitten er ook kruiden bij?

Ja. ook dat! Regelmatig verkopen we verse kruidenplantjes.

Waar komen de groenten vandaan?

Klik door naar een overzicht van onze leveranciers.

Wat kost het pakket?

€12,50 of 1,25 uur als je lid bent van Timebank.cc

Wie bepaalt de inhoud van het pakket?

De mensen van het inkoop-team. Ze staan open voor suggesties! 🙂

Kan ik ook een suggestie doen?

Ja dus. Ze horen graag wat jou wel bevalt en wat niet. Vaak lukt het wel om wat met jouw tips te doen.

Kan ik ook iets inbrengen voor in het pakket?

Ja, dat kan op twee manieren:
– Als je iets biologisch lokaals in een kleine hoeveelheid hebt, kan het als losse verkoop aangeboden worden. Als je er geld voor in rekening brengt, betaal je 10% commissie als je de verkoop zelf verzorgt tijdens de markt, 20% als je het door de marktverzorgers laat verkopen.
– Als je een groente of plantje hebt waar je 200 pakketten mee kan vullen, dan is dat ook een optie.

Spreek in beide gevallen op de markt een van de vrijwilligers aan. Ze zullen je naar de juiste persoon verwijzen om het te organiseren.

Lees meer over losse verkoop.

Organisatie rondom het pakket

Hoe werkt dat, met ACTIEF en PAUZE?

We werken met een “abonnement”. Op je persoonlijke pagina kun je het beheren. Sta je op ACTIEF, dan kopen we een pakket voor je in en rekenen we op je komst. Sta je op PAUZE, dan niet.
Als je je abonnement niet wijzigt, dan blijft het staan zoals het staat. Ga je op vakantie, zet jezelf dan op tijd op PAUZE! Daarnaast is je abonnement ook aan een locatie gebonden. Als je jezelf opgeeft voor de markt in de Gymzaal dan staan je groenten daar voor je klaar, en als je gekozen hebt voor een andere locatie dan verwachten we je daar.

Wat is de deadline?

Zondagavond 20:00 uur. Voor de markt van de woensdag erna. Mis ‘m niet!
Om 20:00 uur maken we de lijst op, op basis van hoe de abonnementen dan staan. Op maandag gaan we voor deze deelnemers inkopen. En op woensdag worden de groenten geleverd.

Hier zie je het stramien in een weekagenda:

Wekelijks schema versmarkt lekker nassuh

Wekelijks schema versmarkt Lekkernassûh

Ik was te laat om op ACTIEF te gaan. Wat nu?

Als je deze week een pakket wil komen halen maar je stond op zondagavond om 20:00 uur nog op PAUZE, dan rekent het inkoop-team niet op je. Soms zijn er echter pakketten over. Daarom kan je ‘op goed geluk’ om ongeveer 18:45 à 19:00 uur naar de markt komen. Vanaf die tijd mag iedereen die op PAUZE stond – indien mogelijk – nog een pakket meenemen.

Kunnen jullie mijn abonnement aanpassen?

Alleen als je écht heel veel moeite hebt om met computers om te gaan. Maar het is bovenal een zelfbedieningssysteem. Gebruik je persoonlijke link om je abonnement bij te houden.

Meehelpen in de werkgroepen

Ik wil graag meehelpen, wat kan ik allemaal doen?

Er zijn meerdere werkgroepen. Hier kan je er meer over lezen. In grote lijnen bestaat het uit:
– Marktopbouw
– Marktverzorging tijdens de markt, (kratten opruimen, mensen te woord staan, kaas snijden, kassamedewerker zijn)
– Markt opruimen
– Inkoop
– Communicatie
– Website en ICT
– Marktverzorging organiseren

Ik wil graag meehelpen, hoe is dat georganiseerd?

Met enige regelmaat organiseren we bijeenkomsten met de mensen die in hun abonnement op “Ik help mee” staan. En tijdens die bijeenkomsten matchen we de nieuwe mensen met de werkgroepen. Maar tussendoor is het ook al mogelijk om aan de slag te gaan. Spreek op de markt een van de vrijwilligers aan. Ze zullen je naar de juiste persoon verwijzen om het te organiseren.

Mijn profiel / persoonlijke link

Ik kan niet meer bij mijn profiel, wat moet ik doen?

Klik in de rechterkolom op “Link kwijt / Opvragen”. Je komt op een pagina waar je je e-mailadres opgeeft. Je ontvangt daarna je persoonlijke link in je e-mailbox.

Ik heb mijn link opgevraagd, maar ik ontvang niks. Wat nu?

Geef het om te beginnen eerst even een paar minuten. E-mails doen er soms 2-3 minuten over om aan te komen.
Kijk als je dan nog niets hebt ontvangen, in je spam-map, je “ongewenste mail map”. Soms wordt de e-mail aangemerkt als spam.
Zit ie ook daar niet in, neem dan contact op met de webmaster. (Zie contactgegevens).

Ik heb mijn profiel aangepast, maar op de markt blijkt het niet te zijn gelukt. Wat nu?

Misschien ben je vergeten om onderaan de pagina op de knop [Opslaan] te klikken.

Hoe kan ik me uitschrijven?

Vul en verzend het formuliertje op de pagina Uitschrijven.

Timebank

Waar is de pagina met alle info over Lekkernassuh en Timebank.cc?

Hier 🙂

Wat is prijs van een groentenpakket als je betaalt met Timebank-uren?

1,25 H en 0,00 Euro

Wat is de Lekkernassuh medewerkersvergoeding?

0,65 H per gewerkt uur.

Dwz 65% als Timebanker en 35% als vrijwilliger voor elk gewerkt uur. Dit is omdat we nu in een overgangsfase zijn van vrijwilliger systeem naar Timebank systeem.

Hoe zit het met de inzet die ik in de afgelopen 6 maanden voor de invoering heb geleverd? (Dus augustus 2017 t/m januari 2018)

We willen iedereen die zich de afgelopen 6 maanden heeft ingezet alvast  een X aantal uur even om zodoende een vliegende start te maken met Timebank. Die uren worden ‘gecreëerd’ door Timebank. Zo zal ook Lekkernassuh als organisatie een X aantal uur krijgen om mee te werken. Zoals een bank geld drukt zeg maar. De uren zullen niet 1 op 1 vergoed worden, maar we gaan daar een eerlijke weg in vinden voor een ieder die daar aanspraak op kan en wil maken. Er zijn ook zat 10 Euro betalers die geen uren kunnen claimen, omdat ze simpelweg niets hebben gedaan de afgelopen 6 maanden.

Als we het zo net doen dan zitten er geen uren in de organisatie en zijn we afhankelijk van mensen van buitenaf die een Timebank rekening hebben, lid worden en een pakket gaan afrekenen met tijd.

We willen dus eigenlijk graag dat meehelpers uren declareren (ookal hebben ze al €2,- korting ontvangen). Voor diegenen die nu een pakket ‘met korting’ krijgen, geldt ook dat ze uren moeten gaan betalen. Die moet je dus wel hebben.