Biologisch goed!

biologisch goed

‘Biologisch goed’ is een webwinkel waar een viertal bevlogen boeren en tuinders uit Zuid-Holland hun biologische producten verkopen. Samen hebben zij de Coöperatieve Biologische Producentenvereniging Zuid-Holland opgericht.

Voor meer informatie kijk op www.biologischgoed.nl.

Dit zijn de vier bedrijven achter ‘Biologisch goed’:

De Doornhof

De Doornhof is het land- en tuinbouwbedrijf van Leen van Marion en Marleen Kortekaas. De Doornhof is gevestigd in het kleinschalige landschap van Stuifakker (bij Rockanje). Bij De Doornhof worden verschillende groenten en aardappelen geteeld in de vollegrond. Verder is er een kleine boomgaard met (klein)fruit en worden er bijna 100 kippen gehouden. De boerderij wordt inmiddels door de vierde generatie Van Marions gerund. Sinds de overname in 1981 door Leen van Marion werkt het bedrijf biologisch. (Individuele link).

Biokwekerij van Paassen

Rob van Paassen runt samen met Sandra en medewerker Gerrit biokwekerij Van Paasen in Oude Leede (vlak boven Rotterdam). Ze hebben een hectare kas en bijna anderhalve hectare gras eromheen. Ze zijn bijna dagelijks in de weer met de oogst en verzorging van allerlei soorten groente zoals tomaten, paprika’s, komkommers, sla, andijvie, paksoi en pepers. Daarbij worden ze geholpen door parttimers en schooljeugd uit de buurt.
In 2000 is de kwekerij omgeschakeld naar de biologische teeltmethode. En sinds 2010 wordt er enkel op biologisch-dynamische wijze geteeld. In de kas zorgen diverse insecten er bijvoorbeeld voor dat luizen en andere plagen niet de oogst laten mislukken. De tomaten worden bestoven door hommels. (Individuele link)

Jan en Hans Rozendaal

Jan en Hans Rozendaal hebben een groenteteeltbedrijf op de Oudendijk in Strijen. In 1997 zijn ze omgeschakeld naar biologische landbouw. In 2003 hebben ze samen het bedrijf van hun ouders overgenomen. In 2006 is Biologisch Goed gestart in de schuur die aan het huis vast zit. De gewassen die ze telen zijn kool, knolselderij, groenselderij, pastinaken, courgettes, prei en gras/klaver. Gras/klaver telen ze als groenbemester en diervoeder. De groenbemester onderdrukt het onkruid en maakt de bodem vruchtbaar doordat de klaver stikstof uit de lucht in de bodem vastlegt.
Ieder jaar staat een ander gewas op een perceel. Zo wordt voorkomen dat er bodem gebonden ziekten en plagen ontstaan. De bodem wordt bemest met biologische varkensmest, paardenmest en compost. Door de vruchtwisseling en bemesting proberen Jan en Hans Rozendaal de bodem in een zo goed mogelijke conditie te krijgen.
Een ander belangrijk punt voor het bedrijf is biodiversiteit. Hoe meer diversiteit op het bedrijf, des te meer soorten insecten en zoogdieren er komen. In de kruiden/bloemenranden leven bijvoorbeeld sluipwespen en lieveheersbeestjes die het stuifmeel eten. Sluipwespen planten zich voort door eitjes te leggen in een rups of luis. De larve die uit het eitje komt, eet de rups of luis op. Als er rupsen in de kolen zitten, hoeven ze dus niet te spuiten, maar helpt de sluipwesp ze een handje. (Individuele link)

Ronald en Helma Vader

Ronald en Helma Vader hebben een vollegrondsgroentebedrijf op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, in Oude Tonge. Het bedrijf is ongeveer 20 hectare groot. Ze zijn in 1999 over geschakeld naar biologische landbouw. De hoofdgewassen die ze telen zijn kool, koolraap, knolselderij, peen, pompoen en aardappelen. Ook hebben ze 0,5 hectare groene asperges.
Het bedrijf van Ronald en Helma is deelnemer aan het project Akkerranden. Dat betekent dat de gewassen niet tot aan de rand van het perceel geplant of gezaaid worden. Er wordt eerst een rand met een bloemenmengsel of gras ingezaaid. Dit heeft tot gevolg dat het landschap voor iedereen een stuk aantrekkelijker wordt. (Individuele link)

Terug naar het overzicht van de leveranciers.