Lekker en lokaal

Stichting Lekkernassûh draagt bij aan een eerlijke en duurzame voedselketen in Den Haag en omgeving. Wij vormen de schakel tussen jou en lokale boeren, tuinders en andere producenten. Elke woensdagmiddag is er op diverse locaties een Lekkernassûh-markt. Je kunt hier een groentepakket met verschillende lokale en regionale groenten kopen; ook zijn er producten zoals brood, kaas, eieren en honing. Op zaterdag is onze verpakkingsvrije winkel geopend waar je onder meer rijst, pasta´s, oliën en kruiden kunt kopen.

Alle producten worden zo verantwoord mogelijk geproduceerd. De boeren en tuinders verbouwen hun groenten bijvoorbeeld zonder pesticiden en kunstmest en ze telen meestal buiten, in de volle grond. Ook zijn onze producten seizoensgebonden, dus altijd direct vers van het land. Lekkernassûh maakt zo min mogelijk gebruik van verpakkingsmateriaal, dus neem je eigen tas mee!

Foto door Finefocus.nl
Foto gemaakt door Miralee.nl

Onze doelstellingen

Ons doel is om bij te dragen aan de overgang naar een sociaal-economisch en ecologisch duurzaam voedselsysteem. Dit doen we onder andere door:

  • Het stimuleren van lokale en regionale biologische (of regeneratieve) landbouw door het onderhouden van duurzame relaties met boeren en telers.
  • Het toegankelijk maken van gezond en lokaal geproduceerd voedsel via een zo kort mogelijke keten voor Den Haag en de regio.
  • Het zorgdragen voor een eerlijk voedselsysteem onder meer door te werken met teeltafspraken. Met teeltafspraken dragen we samen met de boeren en telers de landbouwrisico’s en betalen we een eerlijke prijs voor het voedsel.
  • Het opzetten van een voedselvoorziening binnen de gemeenschap door het organiseren van wekelijkse versmarkten en een verpakkingsvrije winkel waar deelnemers actief bij betrokken zijn en waar ruimte is voor ontmoeting.  
  • Het verminderen van ongewenste materiaalstromen door zo veel mogelijk verpakkingsvrij te werken.
  • Het mogelijk maken van kennismaking, discussie en informatievoorziening rondom sociale, economische en ecologische duurzaamheid.
  • Het toepassen van organisatieprincipes die zelforganisatie binnen Lekkernassûh waarborgen en stimuleren. Meer weten?
  • Het bevorderen van (sociale) vernieuwing door ruimte en middelen beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld via een op te richten transitiefonds.

Het ontstaan

Het verhaal van Lekkernassûh begint in 2014 bij één van de oprichters, Liselotte. Zij wilde graag met biologische producten voor mensen koken, maar kwam erachter dat haar maaltijden erg duur zouden worden. Ze vond het grote prijsverschil tussen biologisch en gangbaar onbegrijpelijk, ging op onderzoek uit en ontdekte dat er een hoop mis is in de voedselketen. Dit zette haar aan tot het zelf organiseren van voedselaanvoer.

De eerste stap was om naar het Westland te gaan en met eigen ogen te zien hoe het de biologische tuinders en boeren daar verging. Veel van hen hadden moeite om hun producten af te zetten tegen een eerlijke prijs. Met een groepje binnen ‘Den Haag in Transitie’ besloot Liselotte om daar iets aan te doen, namelijk letterlijk de boer op te gaan en groenten te halen. Zo werd een eerste lading biologische pompoenen van een lokale boer de stad in gereden. Binnen no time waren de pompoenen verkocht. De stad bleek “hongerig” naar betaalbaar biologisch voedsel. Zo werd Lekkernassûh opgericht met het doel om biologische groenten direct van de boeren voor een eerlijke prijs af te nemen en zonder winstbejag bij burgers in de stad op het bord te krijgen.

Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een fenomeen in Den Haag en omstreken. Er helpen ongeveer 70 mensen mee en wekelijks komen tussen de 500 en 600 deelnemers een groentepakket afhalen. 

Foto door Finefocus.nl
wortel

Voordelen van de Lekkernassûh pakketten

  • Groenten en kruiden vers direct van het land, vaak een a twee dagen na de oogst in huis.
  • Geen keuzestress, je hoeft niet te bedenken wat je eet, want de tas geeft het handvat.
  • Elke week een verrassing: wat brengt “het seizoen”, maar ook nieuwe of vergeten groenten die in de supermarkten vrijwel niet verkrijgbaar zijn zoals: flowersprouts, rammenas, choggia bieten, palmkool, mizuna, meiraap, etc.
  • Inzicht welke teler de groente heeft geteeld.
  • Goede kwaliteit aangezien onze telers niet hun beste kwaliteit exporteren zoals gebruikelijk in Nederland.
  • Vaak lagere prijzen dan in de supermarkt, vanwege de korte keten (direct van het land naar de klant) en de inspanningen van de Lekkernassûh-vrijwilligers.
  • Bijna alle produkten zijn biologisch SKAL gecertificeerd (tenzij geen biologisch keurmerk mogelijk is of het keurmerk in aanvraag is) en – waar mogelijk – ook produkten met een stap verder via het biodynamische Demeter keurmerk. Biologische groenten en kruiden dienen op de volle grond te zijn geteeld (in tegenstelling tot niet-biologische groenten die ook op steenwol worden geteeld) waardoor dit biologische voedsel het voordeel heeft van de ingrediënten die een natuurlijke bodem biedt. Daarnaast zijn er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt (stapeling van verschillende bestrijdingsmiddelen geeft mogelijk een gezondheidsrisico).
  • Zo lokaal mogelijk. Gemiddeld komt jaarlijks meer dan 45% van alle groenten/kruiden direct van de vier belangrijkste vaste Lekkernassûh-telers rondom Den Haag, een erg hoog en uniek percentage in Nederland. Het overige komt van een geselecteerd lange termijn-netwerk van (locale) collegatelers in ieder geval uit Nederland. Daarnaast letten we erop dat we betrekken van het land of uit de koude kas.
  • Reductie van verpakking, doordat deelnemers hun bio-produkten zoveel mogelijk onverpakt in hun eigen tas meenemen, of bijvoorbeeld de papieren eierdozen de week erna weer bij Lekkernassûh inleveren.
  • Vanwege versheid, specifiek geselecteerd ras en biologische teelt veelal een meer gewaardeerde smaak.
  • We zien/voelen/proeven “de hele groenten“.
  • Nog veelzijdiger koken ook aan de hand van Lekkernassûh-suggesties. Deelnemers geven vaak aan dat ze zelf ook zonder recepten steeds creatiever zijn gaan koken, denkend vanuit de groenten die er op een moment zijn.
  • Lekkernassûh geeft regelmatig bewaaradvies.
  • Herken de variatie van de groenten. De grond, de groeiomstandigheden, het ras en oogstwijze bepalen in grote mate de smaak, grootte, kleur, en andere eigenschappen. De groente verkrijgt daardoor een onderscheidend en bijzonder karakter. Voorbeeld: een paksoi die groeide in een periode met weinig zonlicht heeft meer tijd nodig en kan wat kleiner van formaat zijn, maar dat zegt niets over de smaak ervan. Hiermee krijg je nog meer verbinding met en kennis van de specifieke teeltgrond.
  • Duurzaam transport doordat leveranciers vaak op biobrandstof rijden via optimale routes met een beperkt aantal kilometers en doordat Lekkernassûh in Den Haag elektrisch vervoert.
  • Via de website is eenvoudig aan te geven welke weken je wilt afnemen.
  • Andere bio-produkten zoals, eieren, kaas, brood, kruiden op woensdag, maar ook droogwaren, olies en noten in de verpakkingsvrije winkel op zaterdag.
  • Lekkernassûh-deelnemers helpen mee aan natuurherstel, doordat onze biologische telers hun land steeds vruchtbaarder krijgen door superdivers in stroken te telen. Dit betekent een enorme verbetering van het bodemleven, maar ook voor de insecten- en vogelpopulatie.
  • Lekkernassûh-deelnemers doen mee aan de voedseltransitie, want wij ondersteunen een duurzame en lokale manier van voedselteelt, zo min mogelijk transportkilometers, minimale verpakking, groenten van het seizoen en een verbinding tussen ons, de telers en het land.
  • Lekkernassûh-deelnemers kunnen op de aangegeven tijden de teeltlocaties bezoeken van onze belangrijkste telers.
Foto door Jonathan Cooper
Foto door Natalia S
paprika

Stichting Lekkernassûh

Lekkernassûh functioneerde jarenlang als een werkgroep onder de stichting Lokaal Voedsel Den Haag en vond daarbij onderdak in de Gymzaal (met gedoogstatus) aan de Witte de Withstraat. Sinds 22 september 2020 is Lekkernassûh een stichting. Lekkernassûh huurt voor haar grootste versmarkt en de Verpakkingsvrije Winkel een ruimte in ´de Gymzaal´ die nu eigendom is van stichting Lokaal Voedsel Den Haag. Recent nieuws over de toekomst van de Gymzaal vind je hier.

Gegevens van Stichting Lekkernassuh
Contactadres: Witte de Withstraat 127, 2518 CS Den Haag
E-mail: info@lekkernassuh.org
Telefonisch niet bereikbaar. 
Kamer van Koophandel registratienummer: KvK 62827049
BTW-identificatienummer Belastingdienst: NL861646691

aubergine
Foto door Finefocus.nl

Lekkernassûh iets voor jou?

Wordt deelnemer en kom langs op één van onze versmarkten. Hier lees je over hoe je deelnemer kunt worden, wat een groentepakket inhoudt en over andere onderwerpen. 

Bij Lekkernassûh draait alles om samenwerken. Met elkaar zorgen we ervoor dat alle werkzaamheden rond de markten worden verzorgd. Wil je actief bijdragen aan de organisatie? Kijk dan op hier hoe je kunt helpen. 

Voor Lekkernassûh is er een prachtig handboek ontworpen. Een mooie geanimeerde handout voor wie nog iets meer wil lezen. Deze vind je hier.

©️ Foto 1,3,4 door finefocus.nl, foto 2 door miralee.nl