Het lekkerste komt van dichtbij

We werken samen met verschillende lokale boeren, tuinders, producenten en andere ondernemers in Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Limburg. Groenten en soms ook fruit vind je terug in je wekelijkse groentepakket. Daarnaast verkopen we producten van lokale ondernemers op onze versmarkten. Het aanbod wisselt per markt en per moment.

Wil je meer weten over hoe het groentepakket tot stand komt? Lees dan hier verder.

Foto door Eva Polakovicova

Onze leveranciers

Afhankelijk van het seizoen, de oogst en het aanbod nemen we groente, fruit, kaas, eieren en kruiden af bij onderstaande leveranciers.
Hieronder vind je een overzicht gerangschikt naar de afstand tot Den Haag.

Teeltafspraken 2024

Voor de oogst in 2024 maakte Lekkernassûh teeltafspraken met een aantal biologische boeren in de nabijheid van Den Haag. Deze teeltafspraken gaan uit van de verwachte vraag naar groenten door de deelnemers aan Lekkernassûh.

Voor de teeltplanning van dit jaar is met iedere lokale teler afgestemd om een zo groot mogelijke verscheidenheid te krijgen in het aanbod. Daardoor voorkomen we bijvoorbeeld dat er in onze pakketten steeds dezelfde groenten zitten.

Voorlopig hebben we teeltafspraken met Kievitamines in Katwijk aan Zee, Hoeve Biesland in Delfgauw en WIJdehorst (onderdeel van Land van Ons) in Wassenaar .

De afspraken passen bij onze doelstelling om zoveel mogelijk biologisch geteelde seizoensgroenten te halen uit de omgeving van Den Haag. Meestal zijn die groenten een dag eerder al vers geoogst. Ook is er door deze afspraken weinig of geen verpakkingsmateriaal nodig.

Bij de afstemming met de telers wordt rekening gehouden met de soort grond (meer zand of juist klei), de locatie en de verschillen in ervaringen. Uiteindelijk levert iedere teler veelal specifieke groenten die andere telers niet willen of niet gemakkelijk kunnen telen.

Als de oogst voldoende is, willen we tussen april en oktober tenminste 60% van de Lekkernassûh groenten inkopen bij deze drie teeltbedrijven. Ons streven is om in de toekomst ook andere lokale telers te betrekken bij onze teeltplanning.

Onze kippen

Sinds begin oktober 2022 hebben we een nieuwe schakel aan onze biologische keten toegevoegd! In de vorm van een paar honderd kwebbelende gevederde dametjes: Novogen X Brown leghennen. Zij scharrelen lekker rond op de weilanden. Dat gewroet is niet alleen leuk voor hen, maar ook goed voor het bodemleven én ze leggen er echt hele lekkere eieren van. De hulpboeren van Hoeve Biesland rapen de eitjes voor ons en verzorgen de kippen.

Brood van de Volkskeuken

Een begrip bij Lekkernassûh is het brood van de Volkskeuken. Belegd met een plakje kaas, romige pindakaas, lekkere jam of gewoon zo. Er gaat niets boven versgebakken brood. De Lekkernassûh versmarkt biedt iedere woensdag een variatie van versgebakken broden aan. Aangevuld met zoete en hartige lekkernijen.

Benieuwd naar de ingrediënten van het brood? Lees hier meer. Als je meer wilt leren over het brood van de Volkskeuken, stuur dan een e-mail naar liselotte@volkskeuken.org.

Derden verkoop

Naast het afhalen van het wekelijkse groentenpakket, is er de mogelijkheid voor deelnemers en andere geïnteresseerde klanten om verscheidene (voedsel) producten van derden te kopen gedurende hun wekelijkse bezoek aan de markt. Deze producten zijn lokaal geproduceerd en gemaakt met biologische, duurzame methodes die de waarden van Lekkernassûh als organisatie reflecteren. We ondersteunen graag kleine, lokale producenten die een interessant aanbod van lokale, biologische opties aan onze deelnemers bieden.

Kom langs op een van onze markten op woensdag of bij de verpakkingsvrije winkel op zaterdag om te zien wat voor producten momenteel verkrijgbaar zijn.

Heb jij interesse om een nieuwe verkoper te worden? Kijk dan hier.

Foto door Finefocus.nl

©️ Foto 1 door Eva Polakovicova – Foto 2 door Monika Kubala – Fotos 3 en 4 door  finefocus.nl