Foto door Eva Polakovicova

Inkopen doen we zo

Hoe werkt het eigenlijk, de inkoop, bij Lekkernassûh? Hoe worden de groentepakketten samengesteld? Ons inkoopteam is elke week bezig met het selecteren van heerlijke groente voor jullie. De verantwoordelijkheden rouleren elke twee weken binnen het team van vier medewerkers. Ze vertellen hieronder hoe ze dat doen.

spinazie

Eén van onze inkopers vertelt

Vaste leveranciers
We hebben twee vaste leveranciers waarbij we een groot gedeelte van de groenten inkopen: Hoeve Biesland in Delfgauw en Landzicht Biologisch in Strijen. Deze leveranciers zorgen voor de verbinding tussen ons en het regionale netwerk. Ze transporteren voor henzelf en voor andere boeren, waardoor de CO2-afdruk door transport zo laag mogelijk blijft.
Op vrijdag krijgen wij lijsten met de groenten die worden aangeboden door de verschillende lokale, biologische boeren in dit netwerk.
Het aanbod is afhankelijk van het seizoen: in het voorjaar hebben ze bijvoorbeeld veelal prei, raapstelen en radijs. In de zomermaanden komen daar de rode biet, andijvie en spinazie bij en richting het najaar gaan ze over op de kolen en knollen, knolselderij, koolrabi en pompoenen. Wij zijn dus afhankelijk van wat er op een bepaald moment in de regio rondom Den Haag geteeld wordt. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de prijs. We willen een eerlijke prijs voor de deelnemers van Lekkernassûh en voor onze boeren. Sommige producten zijn vaak wat duurder en die kunnen we maar af en toe in het pakket aanbieden, denk aan bijvoorbeeld bloemkool en sperziebonen. Het kan ook zijn dat de boer een oogst heeft die niet aan de norm voldoet, zoals een afwijkende vorm, een te klein product of hier en daar met een plekje (bijvoorbeeld de kromkomkommers en kleine paprika’s). Deze producten worden normaliter weggegooid of verkocht tegen een oneerlijke prijs voor de boer. Voedselverspilling dus, maar de smaak en voedingswaarde is er niet minder om. Wij nemen deze groenten daarom wel af tegen een acceptabele prijs voor in ons pakket.

Andere leveranciers
Naast onze twee hoofdleveranciers zijn er ook over de hele regio lokale boeren waarvan we af en toe wat afnemen. Bijvoorbeeld Kievit, Pluk, Framblij en de Bramenhorst. Deze boeren en telers verbouwen slechts een beperkt aantal groenten en kunnen daardoor alleen wat aanbieden in de periode waarin de groente te oogsten zijn. De hoeveelheden die wij willen afnemen zijn soms te veel voor hen om te kunnen leveren. Als dat het geval is, nemen we bijvoorbeeld voor 200 pakketten af en vullen we de andere 200 pakketten aan met een andere groente.

De bestelling en levering
Op vrijdag doen wij een voorlopige bestelling bij de boeren op basis van het aanbod voor de komende week. Op maandagochtend vóór 12 uur moeten wij de definitieve aantallen doorgeven aan de boeren op basis van de reserveringen van onze deelnemers (daarom moet je je vóór 20:00 uur op zondag inschrijven voor je pakket). Op deze manier kunnen we de samenstelling van het pakket nog aanpassen, bijvoorbeeld als er toch te weinig blijkt te zijn van een bepaald product. Doordat we op deze manier bestellen, hoeft de boer alleen te oogsten wat wordt verkocht. Tussen het bestelmoment op maandag en de levering op woensdag heeft de boer voldoende tijd om de groenten vers uit de grond te halen. Zo hebben wij altijd verse producten en wordt er geen groente verspild.

Oogstaandelen
Lekkernassûh heeft oogstaandelen bij De Groenteboerin, een stichting die biologische groenten teelt op een stukje grond van Hoeve Biesland. Dit is hoe de afspraken over onze oogstaandelen werken: we spreken met de boer of boerin af welke soort en hoeveelheid groenten die we over het hele jaar willen afnemen. Door de boer(in) wordt vervolgens een oogstplan opgesteld, zodat er een aantal weken van het jaar tussen de 1 en 3 groenten van het land kunnen worden geoogst. Deze bieden wij dan aan in het pakket voor de deelnemers van Lekkernassûh.

Op dit moment is de afspraak dat we gedurende 26 weken in het jaar gemiddeld 2,5 groente van het oogstaandeel per week hebben. Wij betalen de boer(in) hiervoor een vast totaalbedrag per jaar. Als er meer groente van het land komt, is dat voordelig voor ons, bij een slechtere oogst delen wij ook mee in het verlies. Dit betekent dus dat wij samen met de boer het risico delen. Dankzij onze vele deelnemers kunnen we dit risico ook dragen. Stel, er komt maar voor 250 pakketten aan snijbiet uit de grond door een tegenvallende oogst, omdat het weer niet optimaal was of omdat er overlast was van insecten/vogels. Dan nemen wij die groente af voor 250 pakketten en vullen we dit aan met andere groente voor 150 extra pakketten (in de week dat we 400 deelnemers hebben die het pakket afnemen). Die aanvulling kunnen we bijvoorbeeld doen met snijbiet van een andere leverancier. En als dat niet voorradig is, of te duur, dan kunnen we kiezen om het aan te vullen met een ander product. Hierdoor ontstaat de ‘keuzegroente’ in het pakket.

Wij garanderen de boer dat wij de groente afnemen, dus ze kunnen het altijd kwijt: er ontstaat geen verspilling in de keten. Het voordeel voor Lekkernassûh is dat wij gegarandeerd zijn van mooie groenten in het pakket van een lokale, biologische boer die we kennen, tegen een mooie prijs!

Bij Landzicht Biologisch hebben we geen oogstaandelen. Maar mede dankzij de grote afname van Lekkernassûh hebben zij nu de mogelijkheid om een schuur bij te bouwen. Deze wordt dan gebruikt voor het opslaan en sorteren van biologische groente die wordt uitgeleverd aan de klant.

Vers en eerlijk
En zo zorgt team inkoop elke week weer voor de samenstelling van een mooi groentepakket met heerlijke groente, vers van het land en voor een eerlijke prijs voor iedereen. 

22 december 2022

Foto door Eva Polakovicova
Foto door Eva Polakovicova
Foto door Eva Polakovicova
paprika

Nieuwsgierig naar onze boeren? Neem een kijkje naar onze leveranciers.
Lijkt het je leuk om inkoper te worden voor Lekkernassûh? Neem contact op met inkoop@lekkernassuh.org

©️ Foto’s door Eva Polakovicova