Lekker nassûh accepteert Bitcoin

Lekkernasuh accepteert Bitcoin

Sinds begin januari 2016 accepteren we Bitcoin. Het komt hier op neer: Zet een (gratis) Bitcoin-app op je smartphone, Koop online wat Bitcoin, Kom naar de markt en betaal met Bitcoin. Groenten, betaald met “geld in je telefoon”!

Het mooie van die betaling is dat ie direct van jou naar ons verloopt. Zonder tussenpersonen, zoals banken die over onze schouders meekijken en alles bijhouden. Ook beheer je je geld veilig met je telefoon, want je kan het back-uppen. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. We leggen graag alles uit. Hier, of persoonlijk, op de markt.

Ervaar het, en je zal zien dat het je aan het denken zet, dat de discussie loskomt. Over geldcreatie, over privacy, veiligheid, de toekomst etc.


Op deze pagina worden de volgende punten uitgelegd:

 • Waarom Bitcoin?
 • Wat is Bitcoin?
 • Het doel van Bitcoin accepteren bij Lekker nassûh
 • Hoe kom je aan Bitcoin?
 • Hoe reken je je groentenpakket af met Bitcoin?
 • Als je vragen hebt.

bitcoin-B  Waarom Bitcoin?

Het huidige systeem

Geen keuze
“Gewone mensen” zoals waarschijnlijk 99% van de deelnemers van Lekker nassûh, hebben het gevoel dat ze weinig invloed kunnen uitoefenen op hoe geld georganiseerd is. En dat er geen alternatief is. Je zou op z’n minst bij de ECB moeten werken om er iets aan te veranderen. Veel mensen hebben zelfs niet in de gaten hoe zaken nu werken en houden zich er niet mee bezig.

Geldcreatie en -waardebeïnvloeding
Wij denken dat het huidige systeem van geldcreatie niet “okee” is. Een kleine selectie van commerciële bedrijven met korte termijndoelstellingen (banken), hebben het recht om 95% van het geld dat in de wereld in omloop is, uit een hoge hoed te toveren. (Meer informatie en korte video op https://onsgeld.nu). De overheden maken en behouden de wetten die dit systeem verankeren.
Door bijdrukken of innemen van geld kunnen ze ook de waarde ervan beïnvloeden.

Privacy
We denken ook dat de ontwikkeling in de richting van een “cashless society” een slechte stap is voor onze privacy. Als je bijvoorbeeld met PIN betaalt in de EkoPlaza, dan wordt op 4 plaatsen in een database vastgelegd dat en wat je hebt gekocht: Bij de EkoPlaza, Bij de bank van de EkoPlaza, Bij Equens (Het PIN-netwerk) en bij jouw bank. Elke keer als je geld pint, weten Equens en je bank dat je nog bent waar je pint. Ze kunnen die gegevens verkopen, of kwijtraken.

Het kan anders

Nu is er een alternatief. Bitcoin is een nieuw, innovatief en baanbrekend fenomeen. Zeg maar “Geld 2.0”. Bitcoin schudt letterlijk aan de fundering van banken en overheden.

Doordat Lekker nassûh Bitcoin accepteert, ontstaat er discussie. Dan komt het denkproces over geldcreatie, geldbeheer en privacy weer een beetje meer op gang, bij onze deelnemers die hier waarschijnlijk sowieso al open voor staan. Lekker nassûh is een broedplaats van vernieuwing, we werken toe naar nieuwe vormen en systemen zoals een nieuw voedselsysteem. Het experimenteren met Bitcoinbetalingen past precies in dit plaatje.

Ook zullen deelnemers ontdekken hoe makkelijk of moeilijk ze Bitcoin vinden en wat de voor- en nadelen zijn. Ze zullen nadenken over hoe de toekomst van betalen eruit zou kunnen zien.

bitcoin-B  Wat is Bitcoin?

 • Bitcoin is kort gezegd “Makkelijk Digitaal Geld”.
 • Bitcoin bewaar je in een zogenaamde “Wallet” op je mobiel of op een computer.
 • Je stuurt Bitcoin van persoon naar persoon, direct. Dus zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank, of een PIN-netwerk.
 • Bitcoin is pseudoniem. Een beetje tussen cash-geld en op-naam in.
 • Het is snel: In een kwestie van seconden komt een betaling bij de ontvanger aan, of dat nou in de op de groentenmarkt is of in Australië.
 • Het is goedkoop. Geen maandelijkse kosten, geen kosten voor het hebben van wallets en de transactiekosten liggen rond de € 0,05.
 • Om een wallet te openen hoef je geen paspoort te tonen of je naam of e-mailadres op te geven.
 • Bitcoins kan je online kopen, met iDeal. Je gaat naar bijvoorbeeld www.bitkassa.nl of www.bitonic.nl, rekent af, en je ontvangt je Bitcoins in de app op je mobiel.
 • Het systeem Bitcoin is van niemand. Het is een open source software project, net zoals Open Office. (De tegenhanger van MicroSoft Office). Iedereen kan de broncode inzien en bijdragen aan verbeteringen. Niemand kan er zomaar aan rommelen. Bitcoin is nog nooit gekraakt.
 • Er worden nog steeds Bitcoins bijgemaakt, langzaam steeds minder. In 2040 zullen er 21 miljoen zijn. Dat staat nu al (muur)vast. Er kan geen inflatie of deflatie zijn.
 • Wel schommelt de waarde van Bitcoin erg sterk. Speculeren op de koers van bitcoin is zéér riskant.
 • Bitcoin is niet crimineel. Bitcoin is neutraal. Criminelen gebruiken Bitcoin, net zoals ze cash gebruiken. Of gymschoenen, om weg te rennen na een diefstal. Eerlijke mensen gebruiken ook Bitcoin en ook cash (en gymschoenen).
 • Kijk hier waar in Nederland Bitcoin wordt geaccepteerd. (Ja, Lekker nassûh staat erbij!)

Game changer

 • Een kortere video (25 minuten) in het Engels is deze: https://www.youtube.com/watch?v=_0mykANOMGQ.
 • Bitcoin is een “gamechanger”: Alles gaat over geld. En Bitcoin verandert dat.
 • Voor ons in het westen waar we allemaal een bankrekening hebben, is het nut niet direct overduidelijk. Voor mensen in landen waar 90% van de bevolking geen bankrekening (kunnen) hebben, maar wel een smartphone, kan het heel veel gaan betekenen. In Kenia is een systeem om elkaar beltegoed te sturen “m-Pesa” een eigen leven gaan leiden en nu verworden tot de belangrijkste digitale currency in het land.
 • Ook het “naar huis” versturen van geld door mensen met familie in armere landen is momenteel nog erg duur (gemiddeld 9% kosten). Bitcoin is bezig een gat in deze markt te slaan.

bitcoin-B  Het doel van Bitcoin accepteren bij Lekker nassûh

 • Wanneer we bij Lekker nassûh Bitcoin gaan accepteren, creëren we een community die in aanraking komt met dit alternatief. Er zal over gesproken worden op de markt, en over nagedacht worden. Onze deelnemers worden zich er van bewust dat er meer en nieuwe mogelijkheden zijn. Bitcoin moet je ook gewoon in de praktijk zien, om het te begrijpen.
 • De community doet ervaring op. Ziet de voordelen en de nadelen.

Wat we kunnen bereiken is dat onze community uiteindelijk met trots tegen anderen buiten ons netwerk vertelt, over hoe Lekker nassûh een alternatief is voor de bestaande voedselstructuren en hoe Bitcoin een alternatief is voor het huidige monetaire systeem. En dat de twee bij Lekker nassûh gecombineerd worden.

Een bepaald aantal betalingen per week is niet een doel op zich. Het is te verwachten dat er niet veel betalingen in Bitcoin zullen plaatsvinden. Maar we moeten ergens beginnen en het gaat vooral om de buzz, om de discussie, het bewustzijn in de groep.

bitcoin-B  Hoe kom je aan Bitcoin?

In drie stappen:

 1. Verdiep je een beetje in Bitcoin;
 2. Zet een gratis Bitcoin wallet-app op je smartphone;
 3. Koop online wat Bitcoin. (Dat doe je telkens wanneer je wallet leeg is).

Stap 1. Verdiep je een beetje in Bitcoin

Bitcoin is nieuw. Het is handig als je een beetje weet wat je doet. Lees dus deze pagina goed. Koop geen grote bedragen. Koop bijvoorbeeld voor € 50,- Bitcoin. Dan kan je ‘n keer of 3 terecht op de markt, afhankelijk van de losse producten die je bij het pakket koopt. Realiseer je ook dat de waarde van Bitcoin sterk en onvoorspelbaar fluctueert. Je € 50,- kan een week later plotseling nog maar € 45,- waard zijn! Of € 55,-! Er valt geen pijl op te trekken. Ook moet je je realiseren dat je bij de aankoop van Bitcoin een klein percentage aan commissie betaalt. (Zo’n 3 eurocent).
Je kan Googlelen om meer te leren, of je kan hier kijken: https://bitcoin.org/nl. Let ook op dat je niet in de waar raakt van “Bitcoin Cash”. Dat is een andere crypto en die accepteren we niet.

Stap 2. Zet een Bitcoin wallet-app op je smartphone

Zowel voor Android als voor iOs zijn er verschillende gratis app te vinden. Hier zie je een mooi overzicht: https://bitcoin.org/nl/kies-uw-portemonnee.

Maak een backup van je wallet: Volg de instructies die de app je geeft, over het maken van een back-up! Mocht dan onverhoopt je mobiel gestolen worden, dan kan de dief niet bij jouw geld omdat deze jouw pincode niet kent. Jij kan later op je nieuwe mobiel dezelfde app installeren en gewoon weer bij je geld. Jouw tegoed wordt bij gehouden op de Bitcoin-Blockchain.

Stap 3. Koop online wat Bitcoin. (Dat doe je telkens wanneer je wallet leeg is)

 • Ga naar een wisselkantoor, Bijvoorbeeld www.bitonic.nl.
 • Geef bij “Kopen” bijvoorbeeld € 50,- op.
 • Het bitcoinadres waar je de Bitcoins wil ontvangen kopiëer je uit je wallet app. Het is een hele lange trits letters en cijfers. Als je in je app op “Ontvangen” klikt, zal er een code en een adres worden getoond. Soms is er een “kopiëren-knop” en soms moet je lang drukken op de code, om het adres te kopiëren. (Hangt van de app af). Dát adres moet bij het wisselkantoor worden opgegeven.
 • Dan reken je met iDeal af.
 • En na een paar minuten worden de Bitcoins zichtbaar in je app.

bitcoin-B  Hoe reken je je groentenpakket af met Bitcoin?

Je gaat naar de markt op woensdag tussen 4 en 7 en zoekt je groenten bij elkaar;

 • In de rij bij de kassa open je vast je Bitcoin-app op je smartphone (die online is),
 • je zegt dat je met Bitcoin wil betalen.
 • de marktverzorger toont je een code op de laptop,
 • je scant de code en drukt op [verzenden],
 • je geeft je PIN op,
 • klaar.

Lekker nassuh betalen met Bitcoin

bitcoin-B  Vragen

Heb je vragen, vraag dan op de markt naar Thomas. (Of mail eventueel thomas @ lekker nassuh . org). Het organiseren van Bitcoinacceptatie bij Lekker nassûh is een initiatief van Thomas Kemmere van BitcoinUitleg.nl en wordt kosteloos gefaciliteerd door Bitkassa.nl.