Chocoladetaart

Je bekijkt nu Chocoladetaart

Een verrassend, vegan recept van Emma Stephan. Op haar blog https://veggeasy.wordpress.com/ deelt ze vegan recepten in het Frans. Speciaal voor Lekkernassûh vertaalt ze recepten naar het Nederlands. Deze keer spelen een aantal producten uit de verpakkingsvrije winkel een hoofdrol. Bij Lekkernassuh zijn onder andere cacao, pompoenpitten en kikkerwten verkrijgbaar, neem dan je eigen verpakking (pot, bakje of zakje) mee en we vullen deze. Eet smakelijk alvast!

————————————————————-

Een kleine lekkernij voor op zondag (of een andere dag).
Of …. hoe we mensen die niet van kikkererwten houden, deze toch kunnen laten eten (en die er dan zelfs steeds opnieuw om vragen)!

Zal ik het je laten zien?

De ingrediënten:
– 140 g bloem
– 30 g amandelpoeder
– 1 desertlepel rietsuiker voor het deeg en een afgestreken eetlepel voor de vulling.
– 100 ml water
– 120 g pure chocolade
– 50 ml plantaardige melk (hier, soja)
– 1 blik kikkererwten (of 250 g gekookte kikkererwten) > tip: verpakkingsvrije winkel
– 2 ruime desertlepels pure (ongezoete) cacaopoeder > tip: verpakkingsvrije winkel

Voor de topping gebruikte ik deze keer:
– wat bramen, rozijnen, cranberry’s, boekweit en pompoenpitten > tip: verpakkingsvrije winkel

De bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °.

Plaats het kneedmes (plastic mes) in de blender, meng de bloem, suiker en amandelpoeder. Start de blender en voeg geleidelijk water toe tot een bal is gevormd.

Leg de bal in het midden van een taartvorm (geolied / bebloemd, als het geen siliconen is), spreid het deeg geleidelijk uit en duw het deeg, terwijl je de vorm telkens rond draait, met de vingers naar de randen.

Bak het deeg in de vorm gedurende 10 minuten.

Werp de chocoladeblokjes in melk en laat het geheel au bain-marie smelten (“au bain-marie” is het in een waterbad – warm of koud – plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen). Je kunt de chocolade in de melk ook laten smelten in een magnetron. Goed mengen!

Als je een blik kikkererwten gebruikt, giet de kikkererwten goed af en spoel ze daarna. Vervolgens “pureren” in de blender met het S-mes. Voeg de cacaopoeder toe en zet de mixer opnieuw aan om het goed te mengen.

Voeg de suiker en het mengsel van gesmolten chocolade en melk toe en mix het geheel nog een laatste keer.

Spreid het mengsel daarna goed uit op de taartbodem in de vorm.

Maak een mix van bramen, rozijnen en cranberry’s en hak ze in kleine stukje of, al naar believen, heel fijn. Voeg vervolgens de boekweit en de pompoenpitten toe en strooi het mengsel over de taart.

Bak de taart 20/25 minuten op 180 °.

En dat is alles!

Hier vind je het originele recept in het Frans: