Lianne heeft in april een Lekkernassûh afhaalpunt bij haar thuis geopend. Ze deelt graag met ons haar ervaring tot nu toe.
“De mensen die bij mij komen om hun groenten te halen hebben deze optie gekozen omdat ze graag willen helpen om de drukte bij de markt te verminderen. Het is ook handiger voor hen omdat het in de buurt is, of op de route. Sommigen zijn ook kennissen van mij en komen daarom hier terecht.
Het ophalen van de groenten is altijd een gezellig moment, mensen komen vaak met twee of drie tegelijk en kletsen dan ook even met elkaar, wisselen dingen uit over voedseltransitie, hun werk, corona, de groenten, etc…
Ik was begonnen met vijf pakketten, toen hoefde ik geen lijstje bij te houden. Inmiddels is het twintig geworden, er komen elke week een paar bij. Nu is het wel handig om de administratie op een rijtje te hebben. Ik heb ook een appgroep gemaakt om goed te kunnen communiceren met de afhalers. Ik stuur tikkies voor de betalingen. Een deel van de mensen betaalt uit zichzelf, een paar krijgen op dinsdagavond een reminder. Het loopt wel soepel in het algemeen.
Twintig mensen is wel het maximum voor mij. Daarna wordt het te veel administratie en communicatie en gaat de deurbel ook wel heel vaak… Ik ben ook aan het denken over “backups” zodat niet alles aan een persoon hangt. Hoe dat kan werken met mijn afhaalpunt weet ik nog niet, daar ga ik dan over nadenken voor de vakantieperiode. Ik denk dat ik gewoon iemand anders uit de groep zal vragen om het over te nemen voor een tijdje.
De hoeveelheid kratjes in onze schuur is wel een beetje problematisch aan het worden! Gelukkig hoorde ik dat er ook opvouwbare kratjes bestaan, als het goed is ik krijgen we die deze woensdag, dan past het makkelijker.
Er worden ook in de appgroep tips uitgewisseld. Wist je bijvoorbeeld dat je het blad van radijs ook kan eten? En dat er een initiatief is in Den Haag dat biologisch fruit dat anders weggegooid wordt via pakketten tot een goede bestemming brengt? Met zo’n appgroep en aan de deur kan je het natuurlijk ook hebben over ‘lastige’ groenten, dus een receptje uitwisselen en onderlinge tips geven.
Leuke ervaringen: een van de afhalers is zwanger en was zo moe dat haar pakket komen halen moeilijk was. Ze bleek in de straat te wonen bij iemand anders van ‘mijn’ groepje, dus dat was snel geregeld. Dat levert veel blijdschap op.
Een keer was er wat onduidelijkheid over het aantal pakketten en ik dacht dat ik zelf drie kratjes groenten met mijn gezin moest wegwerken. Daardoor had ik per ongeluk al wat rabarber staan verwerken die later toch opgehaald ging worden. De persoon bleek rabarber ‘een lastige’ te vinden, maar vond mijn ingemaakte rabarber heerlijk!
Wat ik heel leuk vind aan dit systeem is dat ik eindelijk mijn bijdrage aan Lekkernassûh kan leveren en het kan combineren met het gezin. Ik hoef niet weg van huis, alles vindt hier plaats en als ik even wat anders moet doen dan kunnen de kinderen de kratjes ook afhandelen. Ik kan ook een beetje spelen met de afhaaltijden.
Met dit alternatieve model is er een verdere groei van Lekkernassûh mogelijk, zonder verdere locatiehuur en hele teams die je op moet zetten. Ik zou het leuk vinden om in mijn straat wat reclame te maken, dan kan de groei wel eens heel snel gaan, er zijn al veel buren die sympathiseren met Lekkernassûh, maar nog geen pakket halen.
Ik droom ervan dat we meer van dit soort punten krijgen. Stel je voor dat er in elke straat zo’n plek is, dan wordt lokaal eten nog makkelijker dan de supermarkt! “
Wil je ook een afhaalpunt in je buurt beginnen? Lees hier hoe.