Knollenparade

Af en toe zit er knolselderij in het groentepakket. Bij ons gaat er altijd een luid gejuich op als dat zo is. Je kan namelijk veel lekkere dingen maken van knolselderij. Knolselderij wordt heerlijk zoet van het bakken, dus is favoriet bij mijn kinderen. Hier een korte knollenparade om je op ideeën te brengen.

  1. Knolselderijpuree

Snij de knolselderij in dikke plakken, schil ze en snij de knolselderij verder in grote brokken. Kook de brokken zo’n 5-10 minuten tot de knolselderij zacht is(ze hoeven maar half onder water te staan). Giet het water af (je kan dit kookvocht ook opdrinken!). Doe een kluitje boter (of een flinke scheut slagroom!), een snufje nootmuskaat, wat peper en zout naar smaak bij de gekookte knolselderij en pureer dit tot het een mooie zachte puree.

Serveer in toefjes dan ziet het er leuk uit, maar het is ook zo al lekker ;-). Wij vinden het een goeie combinatie met aardappelpuree.

 Variant: knolselderijsoep, dan giet je het kookvocht niet af maar pureer je – met dezelfde ingredienten het geheel tot een het een dikke romige soep is. Serveer met een toefje peterselie op de soep.

2. Knolselderij met kaas

Snij de knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik en schil hem. Kook de knolselderij enkele minuten in een klein laagje water (hij moet nog een beetje hard zijn). Smelt een kluitje boter in een koekenpan, bak de knolselderij. Eerst ongeveer 5 minuten aan de ene kant, dan omkeren. Bedek de knolselderij van boven met kaas en bak deze kant nog 5 minuten (tot hij helemaal boterzacht is).

De knolselderij wordt op deze manier heerlijk zoet. Dit is onze basic en favoriet, meestal als bijgerecht, ook handig als je vegetarisch eet maar net ‘íets’ mist om de maaltijd compleet te maken.

Variaties:

  • zonder kaas maar met dilletoppen er bovenop
  • op brood: snij de knolselderij wat dunner en, bak een plak appel per plak selderij mee en dan pas de kaas erop. Dit is een heerlijke traktatie voor op een boterham.
  1. Gegrilde knolselderij

Dit is makkelijk en snel. Zet de gril aan om op te warmen. Snij de knolselderij in plakken, schil hem. Besmeer een bakplaat met olijfolie en wentel de knolselderij in de olie. Bak de knolselderij onder de grill in zo’n 10 minuten gaar. (baktijd hangt af van je eigen grill en de afstand van de plaat tot de grill).

Gegrilde knolselderij wordt ook heerlijk zoet en je kan er eindeloos mee combineren.

Variatie:
Dit kan je met alle knollen en penen doen: koolraap, biet, meiraap, pastinaak, wortel. Het geeft een mooi effect op tafel als je groentes van verschillende kleuren combineert.

Seizoen: knolselderij is typisch zo’n Hollandse wintergroente. Vroeger werd de knolselderij op de avond van 31 oktober ook uitgehold en versierd om als lampion te gebruiken. Dit moment dat we kennen als allerzielen of Halloween was het moment dat de grens tussen het de gewone wereld en het dodenrijk het dunst was. Dit werd gebruikt om contact te maken met de overledenen uit de familie, ze te eren met een mooie maaltijd en gebeden. Het licht in de lampion wees ze de weg en joeg kwade geesten weg.