Rondleiding voedselmoeras Zuiderpark

Je bekijkt nu Rondleiding voedselmoeras Zuiderpark

🌿 Dit weekend waren we met een flink aantal deelnemers en vrijwilligers van Lekkernassûh op bezoek bij Voedselmoeras Den Haag. Een voedselmoeras, wat is dat eigenlijk? Dat heeft Helene, samen met Hannah en Suzanne, ons zaterdagochtend uitgelegd. Dit alles onder het genot van een heerlijk kopje thee met o.a. watermunt en waterpeterselie uit het voedselmoeras, in het prachtige paviljoen van het Permacultuurcentrum Den Haag.

Dit nieuwe concept, wat gebaseerd is op de principes van permacultuur, is in feite een soort voedselbos. De nadruk in het voedselmoeras ligt echter vooral op het natte gedeelte (het water en de oevers), en minder op het boomrijke deel. Middenin de stad, in het Zuiderpark, ligt met een kleine 300 m2 de eerste proeftuin, waarin volop geëxperimenteerd wordt met dit model. Het doel? Een alternatief landbouwmodel voor het veenweidegebied, waarmee het grondwaterpeil niet meer kunstmatig laag gehouden hoeft te worden.

Het voedselmoeras is in 2021 aangelegd en begint steeds volwassener te worden, ook qua productie. Het plan is dan ook om later dit jaar producten aan te gaan bieden in de losse verkoop bij Lekkernassûh! 💚

Meer weten? Kijk eens op de website https://www.voedselmoeras.org/ of ga gewoon een keer langs! Tip: er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd, en op 30 april is er bij het Permacultuurcentrum een voorjaarsmarkt.

©️ Fotograaf onbekend